1q84

Als ik een rubriek had aangemaakt die “niet lezen” heette, dan zou ik daar ‘1q84’ in geplaatst hebben. Dit boek was een echte bestseller en de eerste druk was na een dag uitverkocht, maar volgens mij alleen omdat het een hype was. Ik kan alleen maar aanraden: lees alles van Haruki Murakami behalve dit boek.

Haruki Murakami is een Japanse schrijver, een fenomeen in zijn eigen land en ver daarbuiten. Het is ondoenlijk om te proberen zijn romans na te vertellen. De Japanse cultuur staat ver van de Nederlandse af. Door zijn boeken krijg je aan de ene kant de kans om een beetje mee te kijken met een redelijk onbekende wereld en worstel je tegelijkertijd met een gevoel van vervreemding. Als je Murakami leest lijkt het soms net of je een lange droom hebt, die je zowel verwart als meesleept. Zijn romans zijn weergaloos mooi en knap geschreven.

Murakami slaagt er altijd weer in om verschillende verhaallijnen en gebeurtenissen aan elkaar te knopen op een manier die je niet voorzien had. Ook bij ‘1q84’ koppelt hij verschillende verhalen aan elkaar, in dit geval die van een huurmoordenares en een wiskundeleraar. Alleen zie je in dit geval al heel lang van tevoren waar het hechtpunt zit en neemt Murakami veel te lang de tijd om dat punt te bereiken. Heb ik daar nou al die maanden naar uitgekeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *