Hysterisch leuk

‘Wij zijn beroemd!’ roept Zoë. Ze holt door de tuin, langs een grote stenen pot waar dahlia’s nog net in leven blijven zolang de herfst niet te oud is. Het is een grauwe dag, met bomen die mistroostig hun laatste blaadjes gedag zeggen terwijl ze lusteloos ter aarde vallen.

Dolly slaat haar rode mantel steviger om zich heen, laat haar grijze haren wapperen door een snelle, kille blik naar de hemel, en snuift als iemand die iets vies ruikt. ‘Een paar honderd mensen hebben een boek gekocht over ons. Dat is nog niet veel, zelfs voor een min landje als Nederland, dat ieder moment onder de golven kan verdwijnen. Ik begin de klimaatcrisis toe te juichen. Wat voor goeds is er ooit uit Nederland voorgekomen?’

Zoë holt nog een rondje om de dahlia’s heen. Dan zwenkt ze, haar armen wijd, richting Dolly. Even lijkt ze tegen Dolly aan te hollen, haar armen om Dolly heen te slaan, maar ze weet dat Dolly dat niet leuk vindt. Ze holt een rondje om Dolly heen. ‘Iemand noemde jou “hysterisch leuk”,’ roept ze, en holt dan snel terug naar de stenen vaas waarin de dahlia’s nog even bescherming vinden tegen de komende vorst. Zonder dat ze Dolly ziet, weet ze dat die nu vorstig en vorstelijk kijkt.

Even blijft het stil. Dan snauwt Dolly: ‘Word jij niet wat te oud voor al dat gehol? Heeft je vader je niet verteld dat een freule zich netjes gedraagt?’

Zoë lacht harder en holt verder. ‘Jij hebt me verteld dat ik moet doen wat mij…’ Hijgend zoekt ze naar het juiste sjieke woord dat Dolly zou gebruiken: ‘… goeddunkt. Ik doe wat mij goeddunkt.’ Ze struikelt over een tegel die een beetje schuin ligt en valt net niet.

‘Hysterisch leuk.’ Dolly herhaalt de woorden alsof ze een heks uit Macbeth is en een vreselijke toverspreuk gaat uitspreken. Ze zegt: ‘Misschien zou ik het hysterisch leuk hebben gevonden als jij net over die steen was gevallen. Zou jij het leuk vinden als ik daarom zou lachen?’

Zoë holt naar Dolly toe en kijkt hijgend op in Dolly’s gezicht. Misschien komt het door het schaduwvolle herfstweer, maar Dolly’s rotsige ogen lijken nog scherper en donker dan anders. Toch durft Zoë het opeens: ze omhelst Dolly en propt haar hoofd zo dicht tegen Dolly’s lijf dat ze even bang is dat ze Dolly’s kippenribbetjes breekt.

‘Zoë!’ Dat ene woord is ook bijna een heksenspreuk.

Zoë laat Dolly haastig los. Ze is niet bang dat Dolly boos is. Ze is wel een beetje bang dat Dolly’s hart breekt. Als het uit de vrieskist komt waar Dolly het meestal verborgen houdt warmt het misschien zo snel op dat het uit elkaar barst. Ze begrijpt Dolly tegenwoordig best goed, nu ze al acht is. Dolly voelt veel meer dan ze zegt. Dolly praat altijd streng zodat zo min mogelijk mensen dat in de gaten hebben.

‘Jij zou niet lachen als ik viel,’ zegt Zoë, nog een beetje hijgerig van het hollen. ‘En ik lach jou niet uit. Jij bent echt hysterisch leuk.’

‘Zoë!’

‘Ik word een beetje heel erg blij als jij er bent, juist omdat je altijd heel strenge woorden gebruikt, zodat ik goed moet nadenken om te ontdekken wat jij echt bedoelt. En als ik dan heb nagedacht, kom ik erachter dat jij wilde zeggen dat je mij ook leuk vindt.’

‘Je gedachtegang zit vol aannames en presumpties, Zoë Fontaine. Sinds wanneer ben jij baarlijke nonsens gaan geloven? Sinds wanneer denk ik dat ik jou zie als een gunsteling? Lijd jij aan grootheidswaanzin?’

Zoë moet zo hard lachen dat ze bijna alsnog omvalt. ‘Jij doet het weer! Jij doet zo streng dat andere mensen hard zouden weghollen.’ Zoë strijkt haar losse blonde haren uit haar gezicht, dat steeds warmer wordt, en kijkt weer omhoog naar Dolly. ‘Ik vind jou heel lief, Dolly. Hysterisch lief, denk ik.’

Dolly wendt zich af, huiverend. ‘Laten we naar binnen gaan. Dit park voelt als een ijszee net voordat de poolnacht begint. Ik vrees dat Nederland niet snel genoeg onder water komt te staan om alle exemplaren van ons boek te laten verzuipen.’

Zoë hinkelt achter haar aan, en giechelt een beetje.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Churchill en de Blitz – de grandioze misère

Auteur: Erik Larson

Uitgeverij: Xander Uitgevers

Lang geleden dat ik een blog over een boek heb geschreven. Maar dit moet ik met jullie delen. Een dik boek over een onderwerp waarvan ik dacht dat er genoeg over is gepubliceerd, maar dat een heel origineel uitgangspunt heeft.

Erik Larsen beschrijft ongeveer een jaar vanaf het moment dat Churchill in mei 1940 premier wordt van Groot-Brittannië, nog net voordat Duitsland zijn offensief begint tegen landen als Nederland en Frankrijk. Het wordt voor de Britten zelf het heftigste jaar uit de oorlog, waarin de Duitsers vooral Londen eindeloos bombarderen, in de hoop om Churchill zo ver te krijgen dat hij een vredesverdrag tekent met de Duitsers zodat zij hun handen vrij hebben om de Sovjetunie aan te vallen.

Het bijzondere aan het boek is, dat het wordt beschreven via de dagboeken die allerlei mensen in die tijd bijhielden, van de toenmalige koning George VI tot een huismoeder in Londen. Als lezer lijkt het alsof je bij Churchill in zijn werkkamer zit (of in zijn badkamer – want hij badderde het liefst twee keer per dag en werkte intussen verder), via het dagboek van zijn privésecretaris John Coleville. Maar je leeft ook mee met de tienerdochter van Churchill, wier sociale leven nogal extreme kanten kent (een nachtclub waar zij na een saai, verplicht bal naar onderweg is, wordt bijvoorbeeld gebombardeerd).

Wat ik het bijzonderst aan het boek vond, is dat ik me echt kon voorstellen hoeveel stress het moet geven om iedere dag te leven met het idee dat er bommen op je hoofd kunnen vallen. Door dagboeken van gewone mensen die hun woorden bijna 85 jaar geleden opschreven, krampt je hart samen. Het luchtalarm, het op elkaar zitten in schuilkelders die bij een voltreffer ook geen veiligheid boden. Het ademloze, onbegrijpelijke wonder als een bom net jouw huis mist maar je buren doodt. Hoe leef je daarmee? In een week waarin we gedenken dat een jaar geleden de aanval op Israël begon, en nu Palestijnen en Libanezen gebombardeerd worden, helpt het me om te zien hoe gruwelijk hun leven voor die mensen moet zijn.

Er zitten een beschrijving in het boek van de bom op de hiervoor genoemde nachtclub, die zo gruwelijk is dat je bijna niet kan geloven dat mensen dit elkaar echt aandeden. Dat zulke bombardementen nog steeds gebeuren, wordt dan nog erger. Ook in het verslag van het bombardement op Coventry zitten details die je niet wilt geloven.

Wat je soms ook niet wilt geloven, is hoe excentriek Churchill was. Hij was ofwel een narcist, of hij had zo’n gezond ego dat het hem niet uitmaakte hoe raar hij overkwam. Hij dicteerde vanuit bed en bad, droeg extreem uitbundige peignoirs, met goud en draken erop, en ’s avonds laat zette hij graag marsmuziek op waarop hij dan marcheerde – voor het oog van generaals en andere hoogwaardigheidsbekleders. Sommige van de mannen die het dichtst bij hem stonden waren ook op zijn zachtst gezegd merkwaardig.

Tegelijkertijd had Churchill zo’n ongekend talent voor taal dat alleen al door zijn speeches hij het volk kracht gaf. Hij was de juiste man voor dat moment. Hij had zo’n strategisch inzicht dat hij de juiste keuzes kon maken. Aan de andere kant had hij zo’n hang naar macht dat hij alles aan zich onderwierp en gedaan kreeg wat hij wilde. Die machtswellust is niet een eigenschap waar wij in normale omstandigheden blij van worden. Het zette me aan het denken dat er omstandigheden zijn waarin het toch precies is wat we nodig hebben. Dit zeg ik niet als excuus voor dictatuur natuurlijk!

En over dictatuur gesproken: ook uit de dagboeken van Goebbels wordt geciteerd, een van de vier hoogste mannen rondom Hitler. IJzingwekkend om te lezen, en tegelijkertijd ook heel belangrijk om te lezen. Hoe hij bombardementen op Engeland, waar burgers bij stierven, een “straf” noemde, terwijl Duitsland natuurlijk de agressor was, doet me denken aan hoe we allemaal er tot toe in staat zijn ons eigen straatje schoon te geven als het gaat om dingen die we fout doen. En altijd was de Jood de eindschuldige…

Lees dit boek en laat je meevoeren naar tachtig jaar terug en naar morgen.

Andermans huis, tuin en kat

Ik pas nu een week op een huis en op twee katten. Ik heb nog een week te gaan, maar ik heb al het punt bereikt dat ik denk de kat te horen janken om toegang terwijl ze er in werkelijkheid nog niet is.

Ik houd van katten, dus ik zal niet zeuren over mijn eigen kattenkuren en de kuren van de katten zelf. Zoals ik vandaag tegen visite zei: ik schik mij gewillig in de rol van personeel.

Iedere morgen voordat ik ga werken, geef ik eerst de katten te eten: een grijze oude heer en een rossige jongedame. De jongedame is een beetje een del en komt alleen piepend tegen me aan wrijven als ze honger heeft. De oude heer ligt in de zon en komt af en toe wat knagen. Ik zou ook wat minder stereotypisch kunnen schrijven dat de dame een machtige jager voor de Heer is die weinig tijd heeft, terwijl de oude heer zijn uitdagingen in het leven heeft losgelaten.

De afgelopen week was het heerlijk weer, en de tuin van dit (vrijstaande) huis is geweldig. Ook voorbij de tuin blijft het uitzicht niet te versmaden, want in plaats van op andere huizen kijk ik uit op een park, waar bomen bij elkaar gezelschap zoeken en een watertje zich laat spiegelen door de hemel.

Toch ben ik niet veel buiten geweest. Ik moest natuurlijk werken, en als ik niet moest werken was ik vaak moe. Ik lag op de bank en liet me via boeken verplaatsen door de wereld en de tijd. ik was in het Romeinse keizerrijk dat opeens nog steeds bestond en nog steeds slavernij kende. Ik was aan de Britse oostkust, net na de Franse revolutie, toen de Britten bang waren voor een invasie. Frappant hoe vaak ze daar al bang voor zijn geweest, en hoe weinig het daadwerkelijk is gebeurd.

Maar vandaag is het vrijdag, en het voelt als een echt vrije dag. Ik hoef niet te werken, en ik heb nieuwe energie. Vanmorgen een inspirerend gesprek met de visite, vanmiddag inspirerende telefoongesprekken. Ik voel een onverwachte boost, alsof ik geen bankkat ben, maar nog steeds een potentiële tijger die de wereld aankan.

Vandaag waagde ik me voor het eerst maar eens de tuin in. Vooral omdat er potplanten staan en het al lang niet geregend heeft, maar ook omdat de zon zo lekker scheen. Nog even en het is herfst: de zachtere gloed van de zon laat dat al een beetje zien. De spinnen bewijzen het ook: zij zijn groot geworden, en hun netten zijn kolossaal. Ik geloof bijna dat ze me als in The Lord of the Rings kunnen opslurpen.

De bloemen zijn bescheidener. Sommige laten, licht verwijtend, hun kopjes een beetje hangen. Andere bloeien vrolijk door, maar niet zo groot als hun zomerse broers en zussen. Bij een overdekt terras ontdek ik twee manden met viooltjes. Even knipper ik met mijn ogen. Ik vind viooltjes eigenlijk niet zulke mooie bloemen. Ze komen me kunstmatig voor, alsof hun in elkaar overlopende tinten ergens in een lab zijn bedacht en niet door Vader Natuur.

Maar deze komen niet uit een lab. Dit zijn bloemen die heel zacht verder bloeien terwijl ze heus wel weten dat de herfst nadert. Nu is er nog zon. Maar de dagen worden korter. Het kille duister nadert, waarin zij niet kunnen leven, en waar veel mensen daar ook meer moeite mee hebben.

De viooltjes raken me aan, met hun schoonheid, met hun stille zijn. Op deze dag van plotselinge hoop wil ik de gesteldheid hebben van bloemen: ‘Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet. En wat maken jullie je zorgen over kleding? Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet. Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. Als God het groen dat vandaag nog op het veld staat en morgen in de oven gegooid wordt al met zo veel zorg kleedt, met hoeveel meer zorg zal hij jullie dan niet kleden, kleingelovigen?’

Ik heb geen antwoord op de vragen.

Verlangen naar de herinnering

Ik verlang naar vroeger. Geloof ik. Ik weet het niet precies. Misschien verlang ik vooral naar mijn mooiste herinneringen aan vroeger. Maar die kan ik nauwelijks in woorden vormgeven.

Recent las ik de nieuwste roman van Haruki Murakami, De Stad en zijn Onvaste Muren. Niet zijn beste boek. Maar als de hoofdpersoon oude dromen leest, die eruitzien als eieren die hij warmt in zijn handen, warm ik mijn gedachten aan oude dromen die ontstonden terwijl ik kinderboeken las. Bijna zie ik de kaft van mijn favoriete sprookjesboek, bijna leg ik er mijn vingers op. Bijna zie ik de tekening op de kaft. Bijna is het boek bij mij in de kamer.

Ik weet van het mooiste sprookje het verhaal niet eens meer precies na te vertellen, maar ik voel nog bijna wat ik voelde toen ik het las als meisje van een jaar of acht. De wind vanuit een wereld die mooier was dan de mijne, raakte bijna mijn voorhoofd aan. Daar waren weidse velden die dieren die konden praten doorkruisten op hun lange tochten. Daar kon ik een heldin zijn, of mezelf zoals ik hoopte dat ik vanbinnen echt was.

Ik las laatst dat mensen die onder druk staan de neiging hebben zich te gaan gedragen als toen ze jonger waren. Regressie, noemen ze dat. Misschien is dat aan de hand. De vermoeidheid houdt maar aan. Als gevolg van de chemo, dacht ik steeds, maar mijn ergotherapeut zei dat de grilligheid van mijn vermoeidheid meer lijkt op post-covid klachten (fijn dat ze het niet long-covid noemde). Lekker dan. Van de regen in de drup. Helaas lijkt het te kloppen: de escalatie van de klachten komt overeen met de tijd nadat ik in januari covid opliep.

Toen ik afgelopen woensdag naar de bidstond van mijn project wandelde, door het Wijzigt Park, was ik zo moe dat ik het park zag in een jeugdige waas. De waterdruppels van de fontein sprongen in het rond als diamanten die door een fee tot leven waren gekomen. Achter de zonbeschenen bomen leek een pad te lopen waar ik mijn gedachtewereld van vroeger bijna in kon stappen.

De bidstond was nogal intensief. Tijdens het stuk stille gebed, als we God vragen te spreken, zag ik een bijl bij een wortel liggen. Ik dacht gelijk aan het bijbelvers: ‘De bijl ligt al aan de wortel van de boom: iedere boom die geen goede vrucht draagt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen.’ De angst sloeg me om het hart. Ik wilde eigenlijk zwijgen, maar toen werd er gevraagd of iemand een beeld of een woord had en zei een bidder: ‘Ik zag een bijl.’

De dagen erna heb ik heel wat mensen gehoord die het hadden over knopen doorhakken en allerlei andere interpretaties van bijlen. Zelf dag ik aan R-Chop, de naam van ‘mijn’ chemo. Een bevriende arts heeft me eens verteld dat er onder artsen wordt beweerd dat mensen die deze chemo krijgen bijna bij de wortel worden omgehakt.

Nou ja, de korte versie van wat er allemaal gebeurde, was dat ik moe was. Dat was geen nieuws. Maar misschien gaf ik meer ruimte aan mezelf om toe te geven dat ik moe was. En verdrietig. En angstig. En dat ik eigenlijk best mijn teddybeer van vroeger wilde vastgrijpen.

Toen ik donderdag uit mijn werk naar huis liep, stak de wind op. Op de Noordendijk ritselden alle blaadjes van alle populieren. Ik ademde gemakkelijker. Wind. Frisheid. Bijna kon ik me voorstellen dat het herfst begon te worden. Als het herfst is, lijkt de wereld van vroege fantasieën beter bereikbaar. Een verkleurd kastanjeblad dat drijft op donker, stil water, kan een veerpont worden naar de achterkant van de wereld. Ik liep gelijk gemakkelijker.

Niettemin lag ik daarna een tijd op bed. Ik las verder in het boek van Haruki Murakami, vooral in de hoop dat het zo goed zou worden als sommige van zijn eerdere boeken. De hoofdpersoon was in een oude stad, in een kleine donkere kamer, en ik raakte bijna oude stoelen aan, van hout, met een hartje in de leuning. Mijn handen schuurden er haast overheen. Misschien is dat wat ik echt verlang: een kleine kamer, met veel hout, en veiligheid.

Photo by Matt Collamer on Unsplash

Van Goudvis tot Glissando

Ik pas een week op een labrador, in de wijk Stadswerven: een wijk op een schiereilandje tegen het hart van Dordrecht aan, vroeger vooral gebruikt voor activiteit rondom schepen. Het lijkt erop dat ik deze week een nieuwe therapie ontdek. Ik wist niet dat een hond uitlaten aan het water zo rustgevend kon zijn.

De labrador heet Zoë. Dat is toevallig ook de naam van een hoofdpersoon in mijn nieuwe boek. De hond en mijn hoofdpersoon zijn ongeveer even oud: zeven. De hond is aanhankelijk. Ze kijkt met grote zwarte ogen naar me op alsof ze zo een rol in een tranentrekkende soap zou aankunnen. Ze is dol op spelen, en blijft onvermoeibaar een dik stuk touw brengen waar wij dan allebei aan moeten trekken. Ik mag gelukkig mijn handen gebruiken, maar zij gebruikt haar tanden.

Vier keer per dag maken wij een klein rondje. Zeven is blijkbaar best oud voor een labrador. Zoë heeft er geen behoefte aan om veel te doen. Misschien komt het door de warmte. Ze sjokt naast me en snuffelt uitgebreid de grond, alsof ze een hondencourant leest. Soms lijkt ze aan bloemen te ruiken. Ik vermoed dat ze vooral de urine ruikt die andere honden erop hebben achtergelaten.

Meestal lopen we naar de punt van het eilandje, waar de Prins Clausbrug Stadswerven met de rest van Dordt verbindt. Hier zijn langs restanten van industrie paadjes waar het onkruid welig tiert – en laat zien hoe kleurrijk ook onkruid kan zijn. Musjes vinden er een plek: ze schuilen tussen het groen, of zitten op het pad te pikken aan zonnebloempitten waar de schillen van achtergebleven zijn nadat mensen er enthousiast van gesmikkeld hebben. Zoë en ik lopen zo traag dat het lang duurt voordat de mussen voor ons vluchten. Ook maken we een keertje mee dat ze als een formatie straaljagers laag boven mijn hoofd overvliegen.

Zoë heeft nog steeds geen haast en snuffelt verder. Ik heb ook geen haast en ontdek dat dat best aangenaam is. Ik sta naast Zoë en kijk uit over de Beneden Merwede. Er is een werkdag waarop we zo vroeg zijn dat ik de zon rood achter Papendrecht zie oprijzen. Diezelfde dag zie ik haar even rood boven Zwijndrecht wegzakken in wolkenkussens. Ik snuif de geur op die niet zout kan zijn, maar toch anders is dan boven land. Ik heb tijd om mezelf te laten kalmeren door het geluid van water.

Natuurlijk is er altijd wat te zien op het water. Zwaluwen scheren voorbij; plezierjachten en werkschepen klieven door de golven. De kleine bootjes gaan te snel (of de woorden erop zijn ook te klein) om hun namen te lezen, maar zoals altijd wanneer ik in de buurt van water ben, ben ik alert op de namen van de rivierschepen. Veel namen zijn Latijnse verwijzingen naar geloof, hoop, vertrouwen. Maar ik zie ook een schip dat Goudvis heet. Erg origineel. En erg ontoepasselijk. Een ander schip heet Glissando. Ik vermoed iets vrooms Latijn, maar niks ervan. Wikipedia vertelt me: ‘Glissando is de Italiaanse muziekterm voor het glijden van de ene toon naar de andere op muziekinstrumenten die zich daarvoor lenen zoals: viool, trombone, gitaar, zang.’ Mooi. En alweer niet erg toepasselijk.

Zoë en ik wandelen verder, naar het uiterste puntje van Stadswerven. Hier staan wat bomen aan het water, waar nog meer mussen hun heil zoeken. ’s Avonds bij de laatste wandeling komen we hier niet, want dan zijn er nog weleens ontmoetingen van het soort waar men geen toeschouwer bij wil hebben. We keren terug. Zoë heeft een lege blaas en mijn hoofd is leeg.

Slechts één keer gaat het anders: als Zoë een kat ontdekt tussen het onkruid. Dan kom ik erachter dat mijn therapeut toch erg hard kan blaffen. De kat laat merken dat zij kan sissen. Als ik Zoë meetrek aan haar riem is zij de kat onmiddellijk weer vergeten: ze snuffelt verder. De kat loopt nog een tijdje achter ons aan, eerst sissend en dan klagelijk miauwend, alsof negatieve aandacht beter is dan helemaal geen aandacht. Ik ben bijna verontwaardigd over dat gedoe. Nooit gedacht dat ik me nog eens meer een honden- dan een kattenmens zou voelen.

Uitzicht

De afgelopen weken paste ik op een appartement op de vijfde verdieping van een flat. Het was er licht en ruim en ik ontdekte wat ik de afgelopen jaren zonder dat ik het in de gaten had, had gemist: uitzicht.

In de kamer waar ik woon sinds ik hersteld ben van non-hodgkin, bestaat mijn uitzicht uit andere woningen. Om een stuk hemel te zien, moet ik een knik in mijn nek leggen. Ook nu het zomer is, ging ik nog steeds vroeg naar bed. Vanwege de vermoeidheid die als een steen op mijn hersenen kan liggen, maar ook uit verveling misschien.

In mijn logeerappartement blijf ik steeds langer op. Ik lig wel op de bank, maar houd het moment in de gaten dat de witte muur roze kleurt. Dan spring ik op (of leun op één arm achterover) om de zonsondergang te zien, die zich breed uitstrekt buiten de ramen. Vaak kan ik de aandrang niet weerstaan om foto’s te maken, hoewel de weergaloosheid zich onmogelijk laat vastleggen – en ik dat bij de eerste foto al wist. In ruim vier weken heb ik een hele collectie op mijn telefoon aangelegd.

Soms is de zon een rode bal die de hemel domineert, vurig aanwezig, niet bereid om ook maar de kleinste wolkenflard te tolereren op haar toneel.

Soms is ze zachtroze en zijn de wolken als warme dekens om haar heen: paars, diep blauw, of goud in het laatste licht. Dan zakt ze mild weg te midden van de kleurenpracht die zij gecreëerd heeft in de hemel.

Soms is ze onzichtbaar. Dan zijn er geen vuurkleuren maar verzinkt de dag in zichzelf en in het water van het Wantij in plechtig, bijna somber blauw. Dan sluipt het zwart naar binnen als ik allang naar bed ben.

Ik kijk natuurlijk niet alleen naar buiten als de zon ondergaat. Ik stond ook ademloos bij het raam tijdens die zomerstorm, toen de draaiende supercell zich over Dordrecht uitstrekte, en de bomen beneden mij steeds dieper bogen voor de wind. Op dat moment wist ik weer hoe klein en machteloos ik ben.

Ik sta steeds vaker zomaar bij het raam. Ik weet nu pas weer hoezeer ik uitzicht heb gemist. Ik wil verder kunnen kijken. Ik verlang naar perspectief, niet alleen letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. Maar dat letterlijke uitzicht helpt al om gemakkelijker te ademen, om weer te weten dat ik een mens ben die vooruit kan kijken, die niet als een muis in een holletje in het donker woont.

Soms scheppen de zon en de wolken midden op de dag al een schilderij vol mysterie en onbenoembaar verlangen naar verhevenheid. Dan schijnen schachten van licht door donkere wolken en is het lastig om te geloven dat dit licht niet heimelijk de weerschijn is van engelen die eroverheen afdalen naar de wereld – of erover terugkeren naar de hemel. De zonnestralen en schaduwtinten lijken een gordijn te vormen waarachter God nog maar net verborgen gaat.

De Bijbel waarschuwt ons om de verschijnselen aan de hemel niet te gebruiken om de tekenen van de toekomst te lezen. Dat doe ik ook niet. Maar wat is het fijn om een eindeloze hemel in te kijken en je bewust te zijn van de eindeloosheid die er echt ís. Om je niet meer ingekaderd te voelen door je omgeving, verwachtingen, beperkingen, twijfels. Dan voel ik me juist wat minder klein en machteloos. Of misschien ben ik wel klein en machteloos, maar weet ik dat dat niet erg is, omdat ik er niet alleen voor sta.

Binnenkort neem ik afscheid van dit uitzicht, maar ik ben van plan om het niet te vergeten. Er komen nog andere plekken waar ik ga oppassen, iets dichter bij de aarde, maar met genoeg perspectief. En uiteindelijk heb ik gelukkig perspectief op een andere plek om permanenter te wonen dan de kamer die momenteel “thuis” is. Maar niet écht permanent, hoop ik: ik vertrouw er nog steeds op dat ik uiteindelijk een woning in Japan zal hebben. Hoewel de afgelopen weken de wolken, de zon en de weidse hemel me hebben geleerd dat iedere woning op aarde maar tijdelijk is. Het wordt tijd om weer echt een bijwoner te zijn en te gaan waar de Geest me leidt.

Dal zonder zon

Het is alweer twee weken geleden dat Heel Goede Vriendin en ik een paar dagen naar Luxemburg vertrokken. Een beetje spannend, nadat De Grote Vermoeidheid zich had aangekondigd. Heel Goede Vriendin moet ook uitkijken, vanwege restverschijnselen na een operatie.

Eerlijk is eerlijk, de reis viel niet mee. Eerlijk is eerlijk, die viel me TEGEN. Een paar uurtjes in de auto… dat moet ik toch kunnen? Maar het voelde alsof ik een vliegreis naar Tokio had gemaakt (was het maar waar!).

Maar ook: wat heerlijk allemaal. Luxemburg is dichtbij, maar voelt heel buitenlands. Glooiende heuvels, landelijke rust, kastelen die er totaal niet Nederlands uitzien. We zaten in Vianden, en keken vanuit ons hotel uit op het kasteel dat het plaatsje overziet.

De volgende dag liepen we erheen. Dat ging verrassend soepel en snel, al was het soms flink klimmen. We bekeken het vanbinnen en knipperden even met onze ogen toen we vanuit het kasteel uitkeken over de omgeving en een naakte man door zijn tuin zagen kuieren.

Daarna zouden we een wandeling van acht kilometer doen, vanuit het kasteel nog wat verder de heuvel op en dan terug naar het dal. Acht kilometer… dat moest voor ons allebei te doen zijn. Er waren eventueel ook wat stukjes die we konden afsnijden.

In Nederland was het die dag slecht weer. Wij genoten ervan dat het bij ons steeds zonniger werd. We zeiden tegen elkaar hoe fijn glooiend het pad was. Wat later zeiden we niets meer, want we stegen zo bizar abrupt dat we al onze energie nodig hadden om niet terug te rollen. Toen we stil hielden bij een bankje waren onze hoofden roder, naar niet van de zon.

Gelukkig werd het pad weer wat minder steil, en werd de kans om van de omgeving te genieten groter. Vergezichten, een pad omlijst door vingerhoedskruid, de kalmerende geur van naaldbomen… het was heerlijk. Langzaam daalden we af – dat was ook wel fijn. Afdalen heeft zijn eigen uitdagingen, maar is meestal minder zwaar dan klimmen.

Heel Goede Vriendin zag een kans tot een stukje afsnijden. Daarvoor stegen we weer. Het pad werd smaller. Bijbels gezien is dat goed, maar ik werd moe, struikelde over takken, en had meer moeite om vingerhoedskruid dat bijna het pad overwoekerde te ontwijken. Op een splitsing zagen we dat om verder af te snijden, we een pad moesten volgen dat vooral geschikt was voor klipgeiten. Nu zullen sommige mensen misschien iets mompelen over onze overeenkomst met geiten, maar we keerden toch maar om.

Omkeren is nooit leuk. Al helemaal niet als de vermoeidheid zich aan je opdringt. Ik struikelde over dezelfde takken en het was alsof er iemand me probeerde te laten vallen. Terug op het punt waar we waren gaan afsnijden, daalden we verder af. We kwamen in een dal waar de zon weinig kans had om te schijnen. We werden omringd door steile heuvels, waar stroompjes over naar beneden buitelden. Die stroompjes vonden ook hun weg over het pad. Het gras onder onze voeten werd glibberig. Ik was zo moe dat ik steeds vaker bijna viel. Opeens viel er ook wat water uit mijn ogen.

Nog dieper kwamen we, en de naaktslakken op het pad leken steeds groter te worden. Eentje zat er op een rotspunt, alsof hij zich net tot koning had laten kronen van het dal zonder zon.

Helemaal onderaan legde Heel Goede Vriendin een hand op mijn schouder. Ik kon huilen. Daarna zaten we even. Deze twee dingen had ik nodig. Het eind was in zicht. Dat hielp ook.

Dat eind was trouwens het ergste stuk van de route. We kwamen alsnog op paadjes voor geiten. We klauterden, daalden, en moesten elkaar ondersteunen. Er waren stukjes route waar een touw langs hing om ons te ondersteunen. En naast ons was de afgrond. Heel Goede Vriendin lijkt weinig angsten te hebben, maar afgronden vindt ze niet fijn. Het was goed dat ze dat zei, want dat gaf mij nieuwe kracht, om er voor haar te zijn.

Er kwamen ons mensen tegemoet, die vroegen of dit nog lang zo doorging, want ze vonden het pad bloedstollend. Wij vroegen of de route bijna klaar was. Dat was zo. We eindigden bij een begraafplaats. En we leefden nog…

Groundhog Day

Ergens in de jaren negentig verscheen de film Groundhog Day, waarin een weerpresentator die op reportage is in een klein dorpje iedere ochtend wakker wordt op dezelfde dag. In het begin maakt hij daar listig gebruik van, maar al snel raakt hij steeds meer gefrustreerd over de situatie. Ik begin onderhand de indruk te krijgen dat ik iets soortgelijks meemaak. Iedere keer als ik denk dat ik minder dan een jaar te gaan heb totdat ik eindelijk naar Japan mag vertrekken, gebeurt er iets waardoor ik alsnog een jaar moet wachten.

Toen ik op de bijbelschool zat, in het schooljaar 21/22, dacht ik dat ik aan het einde van 2022 naar Japan kon gaan. Toen kwam de non-hodgkin en werd iedere planning verstoord. De arts dacht dat ik na een goede behandeling begin 2024 wel kon vertrekken. De artsen van OMF dachten daar anders over. Dan maar begin 2025. Ik voelde mij afgelopen najaar geweldig, alsof ik nooit ziek was geweest, maar intussen is die situatie heel anders. Ik ben zo moe dat er voor alle zekerheid werd besloten tot een PET-scan. Daar waren gelukkig geen teruggekeerde tumoren op te zien, maar de arts raadde wel aan om langer de tijd te nemen voor mijn herstel. Een jaar of zo. Dus nu heb ik weer – nog steeds? – een jaar te gaan totdat ik naar Japan vertrek. Denk ik. Wie weet komt er weer wat tussen…

Zuchtend typ ik deze blog. Wat is dat toch, dat eindeloze uitstel? Ik dacht zo zeker te weten dat ik naar Japan moest gaan. Nog steeds is het zo dat iedere keer als ik ga twijfelen of het nog wel de bedoeling is dat ik daarnaartoe moet, ik expliciete bevestigingen krijg. Toen ik wat mocht vertellen bij een conferentie over roeping en ik me afvroeg of ik nog wel roeping had, kwam er een jongen voor me zitten met groot het woord “Tokyo” op zijn shirt. Recent bad iemand tijdens een video call voor bevestiging over wat mijn weg is. Onmiddellijk daarna kreeg ik van een vriendin een appje met een foto van een Japans huisje van lego. Toen ik zelf zo wanhopig moe was dat ik echt niet meer wist hoe ik verder moest (letterlijk en figuurlijk) bad ik om duidelijkheid. Bijna onmiddellijk daarna voelde ik de drang om de Tekst van de Dag op te zoeken in de bijbelapp. YouVersion Het was Handelingen 1:8, over getuigen tot aan de uiteinden van de aarde.

We kunnen natuurlijk een discussie houden over toeval, maar ik vind wat er gebeurt iets té toevallig. Voor mij zijn het bevestigingen dat ik nog op het goede pad loop. Maar tegelijkertijd is er die verpletterende vermoeidheid, die ervoor zorgt dat als ik me bij het aankleden soms al voel alsof ik de hele dag gewerkt heb. Wandelen, altijd zo vanzelfsprekend, is nu vaak een uitputtingsslag. Dat laatste kan ik nog een beetje verklaren, want de scan liet zien dat juist de benen nog volop bezig zijn om op oude kracht te komen na de aanslag van de chemo: gif dat kanker doodt maar ook veel goede cellen aanvalt.

Naast frustratie is er schuldgevoel, hoe onlogisch dat misschien ook lijkt. Er zijn zo veel mensen die financieel hebben bijgedragen en/of nog steeds bijdragen aan mijn verblijf in Japan… En hier zit ik dan, meer dan vier jaar na het begin van de plannen. Nog steeds in Nederland. Nog steeds in Dordrecht zelfs. Ik heb het gevoel dat ik mij moet verantwoorden voor het geld dat ze hebben gegeven. Rationeel weet ik dat ik een “goede” reden heb voor het feit dat ik nog in Nederland ben. Maar niet alles in mijn hoofd is rationeel (en misschien is dat maar goed ook).

Ik leef niet in de film Groundhog Day. Iedere dag is een nieuwe dag. Ik zal die nieuwe dagen moeten gebruiken om verder te herstellen. Ik heb inmiddels een ergotherapeut, die me verzekert dat ze er alle vertrouwen in heeft dat er van alles mogelijk is om mijn vermoeidheid te lijf te gaan. Ik hoop dat vertrouwen snel ook te krijgen. Of misschien moet ik het idee “snel” maar even loslaten, en rustig aan verder werken aan mijn herstel.

Als je je een paraplu voelt

Ik loop in de regen en erger me aan het constante getik van druppels op mijn paraplu. De gedachte schiet door me heen dat die druppels harder klinken omdat het doek van de paraplu natuurlijk strak staat. Onmiddellijk denk ik aan hoe je je een menselijke paraplu kunt voelen, als je gedachten strak staan.

De laatste tijd ben ik soms bang dat ik aan het transformeren ben in een paraplu. Na de chemo’s zou ik steeds meer energie moeten krijgen, maar het omgekeerde is waar. Op sommige dagen heb ik weer net zo’n pijn in mijn gewrichten als in de tijd dat ik behandeld werd. Op sommige dagen kost het me weer net zo’n moeite om mijn bed uit te komen als toen ik al kanker had maar dat nog niet wist.

Op sommige dagen ben ik bang dat er in mijn lichaam van alles gaande is dat absoluut niet de bedoeling is. Mijn verstand vertelt me dat ik me niet te druk moet maken: ik heb al eerder gelezen (meer dan eens, om mezelf steeds opnieuw gerust te stellen) dat het verloop van vermoeidheid na chemokuren grillig is. Wat ik niet zo geruststellend vind, is dat bij sommige mensen de vermoeidheid nooit overgaat.

Ik snap er niks van: afgelopen najaar voelde ik me zo goed dat ik soms vergat dat ik ooit ziek ben geweest. Dit voorjaar ben ik me er iedere dag van bewust. En iedereen die nu denkt: Je moet het loslaten, vraag ik: Vertel me hoe ik dat doe, want dan voer ik dat graag en gelijk uit. En iedereen die nu denkt: Ik ben ook weleens moe, antwoord ik: Dit is geen gewone moeheid. Dit is een moeheid die met botte bijlen inhakt op mijn botten, of op mijn bewustzijn. Met deze vermoeidheid voel ik me als een zombie, die wel loopt maar nauwelijks kan nadenken.

Of ik voel me dus als die paraplu. Strak gespannen. Te strak. Druppels onrust spatten op mij neer en ik hoor ze allemaal, zo duidelijk als ontploffend vuurwerk, of als kogels. De druppels zijn het begin van een tropische regenbui. In de verte hoor ik onweer rommelen. Ik verwacht een moesson die alle paden in mezelf onbegaanbaar zal maken.

Oké, dat is even genoeg dramatische beeldspraak. Natuurlijk geef ik niet ongegeneerd toe aan mijn gevoelens. Mijn verstand werkt heus nog wel. Dus als ik af en toe denk dat de kanker terug mijn lichaam is ingeslopen, denk ik veel harder: Dit hoort erbij – wat ik voel wordt veroorzaakt door restanten gif, gecombineerd met de door de chemo versnelde overgang. Ik denk in oplossingen. Inmiddels heb ik ergotherapie, waar ik leer om te gaan met vermoeidheid. Het is wel een beetje jammer dat toen ik aan de therapeut mijn verschijnselen beschreef, ze dubbelcheckte of ze wel goed begrepen had dat ik kankervrij was. Niet te lang aan denken. Gewoon haar tips opvolgen.

Ik neem dus meer rust. Ik lig op de bank en het begint me te bevallen. Vooral omdat iets anders doen me vaak toch niet lukt, maar ook omdat liggen het enige is dat geen pijn doet. Ik geef mijn grenzen aan, vermijd het om meer dan één afspraak per dag te hebben. En toch zit ik tijdens een onverwacht gesprek na afloop van de kerkdienst na tien minuten volledig overprikkeld op een stoel, verlangend om weg te vluchten van mijn lieve gesprekspartner die een verhaal vertelt dat me echt boeit. Ik herken mezelf bijna niet meer.

Toch het ziekenhuis maar nog een keer gemaild over de verschijnselen. De arts staat er voor open om mijn afspraak van over twee maanden ver naar voren te trekken. Dat ga ik maar doen. Als ik haar voicemail bericht heb afgeluisterd merk ik dat er tranen opeens over mijn wangen lopen. Tjonge, zo veel stress heb ik dus.

Houd je regen tegen als je een menselijke paraplu bent, en zo ja, moet je dat wel willen? Daar ga ik binnenkort eens over nadenken, als ik weer uitgeteld op de bank lig. Maar ik schat al in dat het antwoord nee is. De regen komt niet vanbuiten maar vanbinnen, en moet eruit. Ik word een menselijke gieter.

Photo by Erik Witsoe on Unsplash

Vrijheid

Het is begin mei. Tijd voor dodenherdenking en bevrijdingsdag. De laatste jaren, zeker sinds de corona-pandemie, lijkt de vrijheid steeds meer onder druk te staan. Of wij lijken dat te denken.

Een tijdje geleden zag ik op een lantaarnpaal een sticker met daarop witte blote billen. Erbij stond de tekst: “Vrijheid? Mijn reet”. Pardon my French, zoals de Engelsen zeggen. Of: Excusez le mot, zoals ze vroeger in Nederland zeiden. Waarom er aan het Frans wordt gedacht bij niet zulk braaf taalgebruik is een aparte blog waard, maar die vraag laten we hier even voor wat hij is.

Er stond op de sticker geen website, geen naam van de maker. Het was een schreeuw naar iedere willekeurige voorbijganger. Wat is die schreeuw dan waard? Wat wil je dan, behalve je eigen gevoel van onrust overbrengen op anderen? En waarom? Zodat er meer schreeuwers komen? Net zolang totdat de schreeuwers stenen pakken en anderen de hersens inslaan?

Vooral na corona is het aantal theorieën over hoe onze vrijheid wordt ondermijnd flink toegenomen. Op Facebook lachen mensen die ik als vriendelijk ken als mannen met fakkels voor de deur staan bij bewindslieden. Kennissen uit de kerk delen complottheorieën en verheerlijken de tijd “toen mazelen nog gewoon waren”. De tijd dus toen baby’s die nog te jong waren om ingeënt te zijn meer kans liepen om dood te gaan door besmetting. Dat vonden hun moeders denk ik niet gewoon.

Een goede kennis zei me een aantal jaren geleden dat hij verwachtte over niet al te lange tijd in een kamp te zitten. Ik moet binnenkort eens aan hem vragen hoe het ervoor staat met zijn vervolging, want vorige week heb ik hem nog gewoon gesproken en leek er van een aanstaande arrestatie geen sprake.

Ik schat zo in dat mijn meeste lezers snappen dat ik niet serieus van plan ben die vraag te stellen. En nu stel ik mezelf de vraag: waarom doe ik dat eigenlijk niet? Misschien helpt het hem om te zien dat zijn theorieën minder steekhoudend zijn dan hij denkt. Maar ik ben te bang dat ik dan een heel verhaal moet horen over de volgende theorie. Of dat hij boos op me wordt.

Ik stel mezelf de vraag hoe we dit soort patronen doorbreken. Hoe lukt het ons om online het soort gedragsvormen te ontwikkelen die we offline hebben? Hoe lukt het ons om weer wat meer vertrouwen te hebben in ons land? We wonen in een van de rijkste landen ter wereld, waar je geld krijgt als je het zelf niet kan verdienen, en je zorg krijgt als je ziek bent. Toch schreeuwen we moord en brand over hoe ons land verloedert. Misschien gaat het ons wel zo goed dat we het niet meer verdragen als er iets minder goed is dan het is geweest.

We klagen nog steeds over de ziektekostenverzekering, omdat we zolang bijna niets hoefden te betalen. In een rijk land als de VS krijg je helemaal geen zorg als je het niet kunt betalen. In een arm land als Oeganda is zelfs voor welgestelden de zorg beperkt. Maar die landen zijn ver weg en wij willen alles hebben, net als kleuters.

Ik zeg niet dat alles fantastisch is in dit land. De toeslagenaffaire heeft ons laten zien hoe onze bureaucratie vreselijke dingen teweeg kan brengen. Maar misschien moeten we ons wat meer bewust worden van hoe mooi veel dingen in dit land geregeld zijn. Hoeveel reden we hebben om dankbaar te zijn. Maar dankbaar zijn is blijkbaar ingewikkeld. Wat eerst een geschenk is, wordt al snel normaal.

Wij blijven maar schreeuwen. Soms vraag ik me af dat we zo hard schreeuwen dat we de pijlers onder onze vrijheid en rijkdom zelf aan het schudden brengen. Als er maar genoeg mensen zijn die beweren dat het onveilig is in dit land, dat we oneerlijk met elkaar omgaan, dan gaan te veel mensen het geloven. Dan staan we tegen elkaar op alsof we vijanden zijn en maken we elkaar kapot. Dan komen onze complottheorieën vanzelf uit.

Mag ik hopen dat ik er dan niet meer ben? Of moet ik bidden dat de kinderen van mijn vrienden een wereld erven die beter is dan wat wij ervan willen maken?

Photo by Remy Gieling on Unsplash