Meesterwerk

Auteur: John Ortberg
Uitgeverij: Ark Media

“Gods beste versie van jou!” is de ondertitel van dit boek. Ik kreeg het in handen gedrukt door een collega en vreesde een redelijk standaard, Amerikaans “alles-wordt-prachtig-als-je-maar-genoeg-geloof-hebt” boek te lezen. Niet dus! Hoera! Het is te flauw om te zeggen dat Meesterwerk een meesterwerk is, maar het zet in ieder geval in positieve zin aan tot nadenken over wat de Meester met je wil.

John Ortberg is predikant. Hij probeert aardig wat humor in zijn boek te brengen – humor die ik nogal flauw vond en die ervoor zorgde dat ik in het begin maar moeizaam meekwam in het boek. Maar wat ik gelijk een verademing vond: de man roept op om een manier te vinden om God te naderen die past bij jóú. Niet voor iedereen is om vier uur opstaan voor stille tijd te houden een handige keuze. Niet iedereen bidt systematisch. Zijn oproep: vertel God wat je lastig vindt bij het bidden. Ga op zoek naar iets dat bij je past. Dat geeft al lucht en leidt vaak tot een oplossing. Het klinkt simpel, en dat is het misschien ook, maar waarom zeggen we dat dan zo weinig tegen elkaar?

De oproep tot eerlijkheid en echtheid proef je door het hele boek. Ortberg schroomt niet om voorbeelden te noemen waarbij hij er zelf bepaald niet brandschoon vanaf komt. Hij zet je aan het denken over je eigen motieven en je eigen geheimen. Maar ook hier hamert hij erop dat iedereen anders is. Hij heeft zelfs een lijstje met verschillende persoonlijkheden en de meest voorkomende krachten en zwakheden (zondes) die daarbij horen. Ik was zelf redelijk in shock over hoe accuraat het was. Laat ik proberen net zo eerlijk te zijn als Ortberg en zeggen dat ik me nogal herkende in de loyalist met neiging tot cynisme en angst, die het niet gemakkelijk vindt om te vertrouwen op God.

Ortberg roept op alles open te gooien naar God – en naar een mens die jij vertrouwt. Hij roept je op je aan hen te verbinden. Hij eindigt het boek met een overdenking over lijden waarmee hij voorgoed mijn hart wint. Hij prikt de mythe door dat God ons nooit boven vermogen zou beproeven (en wijst er nog maar eens op dat dat ook nergens in de Bijbel staat), maar toont ook aan dat lijden ons sterker kan maken dan we ooit durfden dromen. Om met Ortberg te spreken: ‘Geef me die berg!’ Maar het hoeft niet onmiddellijk hoor…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *