Nog steeds geen jaar clean

Op Facebook lees ik regelmatig berichten van mensen die een jaar clean zijn, of duizend dagen zelfs. Ik ben blij voor ze. Oprecht blij, hoop ik, hoewel me dat soms wel een beetje moeite kost. Ik ben zelf nog steeds geen jaar clean, en ik vraag me wel eens af of me dat ooit gaat lukken.

Jaren geleden, toen ik in behandeling was voor mijn eetstoornis, mijmerde een begeleider over de vraag hoe je bij een eetstoornis kunt vaststellen dat iemand clean is. Zelf heb ik binge eating disorder. Heb ik een terugval als ik een hele reep chocolade eet, of moet ik er daar drie voor achter mijn kiezen stoppen? Het is een beetje de vraag of een alcoholist een terugval heeft na één glas wijn, of dat hij daar de hele fles voor moet leegdrinken.

De realiteit is dat ik regelmatig te veel eet. Gisteren had ik een vriendin aan de telefoon die alcoholist is (geweest?) en nog wel eens drinkt. Niet omdat ze het lekker vindt, maar omdat ze op de een of andere manier niet anders kan. ‘Mijn therapeut noemt het een vriendje,’ vertelde ze. ‘Ze zegt dat ik dat vriendje zelf vaarwel moet zeggen.’ Even waren we stil. Ik geloof dat het voor ons niet nodig was om elkaar te vertellen dat verslaving geen vriendje is. En dat als het wel een vriendje zou zijn, het nog niet zo simpel is om afscheid van hem te nemen.

Ik denk dat verslaving líjkt op een vriend. Te veel eten, te veel drinken, je aderen volspuiten met iets dat je een roes geeft, helpt je om je te vluchten van grotere vijanden dan verslaving. Een verslaving zorgt ervoor dat je even angst, pijn of onrust vergeet die vaak zo vroeg zijn ontstaan dat je niet bewust weet waar ze vandaan komen, maar die je wel voelt.

En dan nog wat… Clean betekent schoon. Eigenlijk vind ik het een naar woord om verslavingsvrij zijn mee te beschrijven. Ben ik dan niet schoon als ik een verslaving heb? Dat voelt als een extra verwijt. En als christenen kunnen we daar nog wat meer verwijten aan toevoegen. Zijn wij immers niet een tempel van de Heilige Geest? Laatst nog hoorde ik iemand zeggen dat je pas goed met je tempeltje omgaat als je gematigd eet. Zo, we voeren de druk nog wat verder op… We vergeten daarbij even dat mensen die niet schoon zijn, vaak mensen zijn die al heel jong hebben ervaren dat anderen het heel gemakkelijk vinden hun eigen vuiligheid bij hen neer te leggen. Ze zijn niet voor niets verslaafd. Jammer genoeg mogen zij die vuiligheid niet laten zien.

Voor mij krijgt afvallen steeds meer de associatie: voldoen aan de wensen van anderen, aan hún verwachtingen van wat je zou moeten zijn. Natuurlijk zijn er – en daar ben ik zeer dankbaar voor – ook mensen die gewoon het beste met je voorhebben, die bezorgd zijn om je gezondheid en weten dat je last hebt van je verslaving. Dus: we gaan verder met het gevecht bevriend te worden met onszelf, met onze pijn leren zien en loslaten in plaats van vluchten naar het valse vriendje. Nu misschien nog wat meer acceptatie van sommige anderen voor dat gevecht?

 

20 thoughts on “Nog steeds geen jaar clean

 1. Lieve Els,

  Ik ken je nog niet zo lang en dit verhaal geeft me nu even een klein kijkje in jou leven en je strijd. Dapper van je om het delen want het is o zo herkenbaar. En dan steeds ook het stemmetje in je hoofd, God heeft je goed en uniek geschapen, Waarom zeggen wij dat wel “gemakkelijk” tegen anderen maar accepteren ons zelf niet?
  Heel veel sterkte maar bovenal kracht bid ik jou toe!
  Dikke knuf van mij

 2. Zooooooooo lastig, ingewikkeld moeilijk etc etc. Ik kn me niet voorstellen om te worstelen met eten, elke dag, elk eet moment. In mijn ogen de moeilijkste verslaving om vanaf te komen omdat je wel moet eten. Ik heb je strijd lang van dichtbij gezien en vond het verdrietig je struggle te zien, het heeft me diep geraakt.
  Ik weet dat met God alles mogelijk is (niet bedoeld als extra druk) dus geef niet op. Je bent zo’n leuk gezellig lollig mooi mens, niet moeilijk om van te houden….hou van jezelf zoals God en de mensen om je heen van je houden. Hoe zei visje het ook alweer? “God houdt van je zoals je bent, maar hij houdt teveel van jr om je zo te laten”
  Dikke knuf

 3. Wat goed en eerlijk dat je dit aan de kaak durft te stellen. Inderdaad een vreemd begrip ‘clean’. Toch mag je ontzettend trots zijn op jezelf. Respect voor wat je hebt bereikt! Je hebt al zoveel strijd overwonnen.

 4. He Els! Hoi mooi mens! . K ben een boek van iemand aan t lezen die haar worstelingen ijle plaatsen noemt. K ben t eigenlijk niet aan t lezen, maar ik lees erin als ik denk dat t goed voor me is. Als ik het idee heb dat er weer geschaafd moet worden. Een ijle plaats is voor deze vrouw, met wie in haar jeugd veel is gebeurd) een plaats waar God heel dichtbij komt. Juist als ze worrstelt is God er. Ik kan t zo kort eigenlijk niet zo goed uitleggen. Je zou t boekje zelf moeten lezen. Ze heeft zulke herkenbare dingen en stelt zich zo kwertsbaar op en heeft het bordje werk in uitvoering bij haar ‘huis’ staan… Uh…. Zoals wij allemaal moeten hebben… Als we eerlijk zijn. Doeg! Bedankt voor je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *