Over Els

Wie schrijft al die blogs op deze site? Wie is Els van Weijen eigenlijk? Tja, dat vraag ik mijzelf ook weleens af. Ik ga graag op stap met de wind, waarheen de wind me ook wil voeren. Als ik de kans krijg, interview ik muizen over hoe het is om onder de grond te leven, en ganzenkuikens over de nieuwste mode in dons. Ik fantaseer over wat er aan de andere kant van de slaap te beleven valt.

Jarenlang keek ik minder luchtig naar mezelf. Toen liet ik mijn bestaan bepalen door binge eating disorder, een eetstoornis die leidt tot aanzienlijk overgewicht. Daarnaast ben ik ook een tijd flink depressief geweest. Als je nu opeens huiverend denkt aan winterdagen met wolken en vorst: klik niet weg! Ik beweer niet dat ik inmiddels alle antwoorden heb, maar de problemen zijn letterlijk en figuurlijk een stuk minder zwaar geworden. Ik heb zelfs ontdekt dat de clichés over zonneschijn na regen en licht aan het eind van de tunnel waar blijken te zijn.

Ik begon te zien dat ik ook buiten een tunnel kon leven toen ik rond Pasen 2003 God leerde kennen. Van jongs af aan heb ik het idee gehad dat er “meer is tussen hemel en aarde”. Wat er dan precies was, wist ik niet. Ik heb allerlei geloven van dichtbij bekeken. Pas toen ik wanhopig was, ging ik zien dat de God van de Bijbel ook vandaag de dag nog levens verandert.

Na heel wat jaren twijfelen heb ik besloten conclusies te trekken uit het geloof dat ik aangenomen heb: ik ben bezig met een traject om zendeling te worden in Japan. In het schooljaar 21/22 heb ik een Bijbelschool in Engeland bezocht. Ik zou eind 2022 naar Japan verhuizen. De diagnose non-hodgkin gooide roet in het eten, dus de plannen zijn uitgesteld, maar van afstel is gelukkig geen sprake. In overleg met mijn organisatie is nu afgesproken dat ik in februari 2025 kan vertrekken.

Ik hoop intussen te blijven schrijven. Ik was elf toen ik begon met het schrijven van verhalen. Van korte verhaaltjes op de basisschool ging ik naar héél lange romans in mijn tienertijd. Niets wat ik schreef vond ik goed genoeg. Totdat ik, nog midden tussen hoge stapels koek en chips en diepe mentale dalen, ‘De Schreeuw van de Pauw’ schreef. Voor het eerst was ik ervan overtuigd dat ik iets had geschreven dat de rest van de wereld ook mocht lezen. De wereld was alleen niet bijzonder onder de indruk. Jammer – maar een goede reden om verder te ploeteren.

De afgelopen jaren leerde ik veel bij op het gebied van schrijven (het helpt dat ik aan de slag ging als communicatiemedewerker en regelmatig magazines in elkaar zette). Ik verwacht nog steeds dat dé roman van Els van Weijen op een dag een lezerspubliek krijgt. Houd deze website in de gaten voor de details! En lees natuurlijk andere verhalen en blogs. Je mening erover is van harte welkom.

PS: De illustratie bovenaan is van Rinie van Driel. Wil jij ook zo’n illustratie, bijvoorbeeld voor je blogs, nieuwsbrieven of voor social media? Dat kan! Klik hier, dan zie je de mogelijkheden: https://www.rinievandriel.com

One thought on “Over Els

 1. Hoi Els,

  Wat gaaf om te zien dat het zo goed met je gaat, en dat je een boek uitgegeven hebt . Ik ga hem zeker een keer lezen.
  Met mij en Gerard gaat het goed en zijn inmiddels na een half jaar in Canada te zijn geweest al weer een half jaar terug en werk ik nu in de oproep poel van het Leger des Heils. Nieuwe periode in ons leven die we iedere dag proberen vorm te geven.
  Ik dank God voor jou .
  Liefs
  Jeanet Mooij

Comments are closed.